Masterclass De Fryske Boardroom

Taal, kultuer én minsken

Type
Eendaagse masterclass

Duur
1 dag

Datum
11 juni 2019

Opleidingskosten
€ 795*

Masterclass De Fryske Boardroom

Als taal en cultuur de belangrijkste instrumenten van de bestuurder of toezichthouder zijn, wat betekent dit dan in relatie tot de Friese toon, symboliek en waarden? In hoeverre speelt de Friese taal en cultuur een rol in de boardroom? Als je in Fryslân een bestuurlijke of toezichthoudende rol hebt, welke taal spreek je dan letterlijk en figuurlijk?

De nieuwe generatie Friese bestuurders en toezichthouders maakt zelfbewust gebruik van de Friese taal. Veel van hen omarmen de cultuur waarin ze zijn opgegroeid en communiceren op corporate niveau in een meertalige setting van Fries, Nederlands en Engels. Dat klinkt logisch. Immers, in het basis- en voortgezet onderwijs groeit de ambitie met betrekking tot de Friese taal en dat sijpelt onvermijdelijk door in de boardroom. Daarom is het de hoogste tijd voor aandacht voor de Friese taal en cultuur in de boardroom.

De Masterclass inspireert:

 • Om meer inzicht te krijgen in het Friese DNA.
 • Om bestuurlijke vraagstukken in het perspectief van de Friese cultuur te beschouwen.
 • Om goed beslagen ten ijs te komen als bestuurder of toezichthouder in Fryslân.

Voor wie?

De Masterclass De Fryske Boardroom is er voor mensen binnen en buiten Fryslân met, of met belangstelling voor, een bestuurlijke of toezichthoudende functie in deze provincie.

In het bijzonder:

 • Deelnemers van de Governance Opleiding voor Commissarissen & Bestuurders in Beetsterzwaag.
 • Alumni van de Governance Opleiding.
 • Bestuurders en toezichthouders die werkzaam zijn in de provincie Fryslân.
 • Toekomstige bestuurders en toezichthouders met de ambitie om deze rol te vervullen in Fryslân.

Curriculum

De Masterclass De Fryske Boardroom bestaat uit de volgende onderdelen:

De kruispunten in het verleden en heden van de Friese cultuur

Kunnen we de geschiedenis van de toekomst van Friesland duiden? Bert Looper neemt ons aan de hand van allerhande verhalen mee naar de kruispunten in het verleden en heden van de Friese cultuur. Hij presenteert de rode draden van de geschiedenis van Friesland en beschouwt welke betekenis die hebben voor actuele en toekomstige vraagstukken. Belangrijk daarbij is een analyse van het Friese DNA, van de opbouw daarvan en de rol die het speelt bij beslissingen. Welke keuzen werden en worden gemaakt en waarom? Welke waarden wil Friesland creëren? Welke ruimte biedt de Friese identiteit daarbij? Deze stoomcursus Frieslandkunde ontleedt de Friese identiteit en welke kenmerken bestuurders daarvan moeten kennen om effectief te opereren.

Governance in het schaatshart van de wereld

Friesland is schaatsen en Thialf is het schaatshart van de wereld. Via televisie en social media kent iedereen de berichtgeving over de kwaliteit van het ijs, het klimaat en overige omstandigheden. Thialf is Ireen Wüst, Sven Kramer, dweilorkest Kleintje Pils en de snelste laaglandbaan ter wereld. Iedereen kijkt mee. Wat betekent dit voor de governance van dit topsportcomplex? Wie is de bestuurder en met welke vraagstukken heeft hij dagelijks te maken? Directeur Marc Winters geeft een unieke inkijk in Thialf als internationaal opererend bedrijf. Hij neemt ons mee in de grillige geschiedenis van het stadion, de externe omgeving, de huidige ambities, de exploitatie en het governance model. Hij mijdt daarbij niet de spanningsvelden die er zijn tussen bijvoorbeeld topsport en breedtesport, publiek en privaat, traditie en vernieuwing. En hij vertelt hoe het is om als Hollander uit Grunn te besturen onder een Frysk vergrootglas.

Bestuur en toezicht in een hechte gemeenschap

De Friese identiteit wordt gevormd door de taal, de cultuur en de mensen die er wonen en werken. Friesland lijkt een op zichzelf staand ecosysteem met eigen conventies en waarden. De Friese gemeenschap is hecht. Hetis een netwerk van personen die elkaar zowel persoonlijk als zakelijk kennen. Dit geldt niet in de laatste plaats voor het bestuurlijke netwerk. Veel bestuurders en toezichthouders kennen elkaar en bij vacatures wordt geput uit dezelfde kring. Wat betekent dit voor de autonomie van bestuurders en toezichthouders? En voor hun onafhankelijkheid ten opzichte van elkaar? Hoe behoudt je als toezichthouder je rolvastheid als het circuit waarbinnen je als ambassadeur van de organisatie opereert ook jouw persoonlijke netwerk is? Is het Friese bestuur divers genoeg? Jellie Tiemersma bevraagt de kwaliteit van het Friese bestuur en toezicht en daagt uit na te denken over de voor- en nadelen van een hechte gemeenschap.

Praktische informatie

Locatie LauswoltDatum en locatie

11 juni 2019, Landgoed Lauswolt Beetsterzwaag

Programma

09.30 – 10.00 uur: Opening
10.00 – 12.00 uur: Drs. Bert Looper, managing director Tresoar
12.00 – 12.30 uur: Performance Nynke Laverman
12.30 – 13.30 uur: Lunch
13.30 – 15.00 uur: Marc Winters, directeur-bestuurder Thialf
15.30 – 17.00 uur: Jellie Tiemersma, voorzitter Stichting Aletta-Jacobs Noord Nederland, directeur Personal-Too, ambassadeur Atria Kennisinstituut, lid RvC Nijestee
17.00 – 17.30 uur: Borrel

Type educatie: Postacademisch

Investering

Cursusgeld: € 795, inclusief arrangementskosten, begeleiding op de opleidingslocatie, digitaal kennisplatform en exclusief BTW.

Fiscale aftrek voor studiekosten & rentevrije financieringsregeling

Je kunt als zelfstandig ondernemer of als werknemer altijd gebruik maken van de persoonsgebonden aftrek of de fiscale aftrek voor studiekosten. Dit houdt in dat de kosten van scholing, met inachtneming van een drempel op je inkomen, in mindering gebracht kunnen worden. Daarnaast biedt Wagner de mogelijkheid een financieringsregeling, vrij van renteheffing, af te sluiten.

Certificaat

Na afronding van de Masterclass De Fryske Boardroom ontvang je een certificaat van deelname.

Faculty

Accreditatie

PE-punten

De Permanente Educatie punten die behaald worden met de Masterclass De Fryske Boardroom worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname levert 6 PE-punten op bij erkenning door de beroepsgroep.

Specifieke PE-doelgroepen zijn: registeraccountants (interne/externe, MKB, overheids-, in business), financiële professionals, IT professionals, advocaten, notarissen, bestuurders van woningcorporaties, commissarissen met een PE verplichting vanuit de VTW en external auditors.

Wagner voldoet aan de voorwaarden die Aedes, KNB, NBA, NOB, RB en VTW stellen aan de toekenning van PE-punten.

Alumninetwerk

Wagner organiseert tweemaal per jaar een Governance Kennisbijeenkomst over actuele ontwikkelingen op het gebied van Governance. Deze goed bezochte bijeenkomsten zijn kosteloos voor alumni van de Governance Opleiding voor Commissarissen & Bestuurders en Incompany en branchegerichte programma’s voor Bestuurders & Toezichthouders.

De kennisbijeenkomsten leveren 2 PE punten op bij erkenning door jouw beroepsgroep. De kosten voor PE registratie bedragen € 146,25 exclusief BTW.

De eerstvolgende Governance Kennisbijeenkomst vindt plaats op 4 december 2019 van 16.00 – 18.00 uur bij de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam.

Meer informatie voor de Governance Kennisbijeenkomsten vind je hier.

Vraag nu de online brochure aan!

 • Binnen enkele ogenblikken in je mail.
 • Uitgebreide informatie over de opleiding.
 • Op je gemak doorlezen wat onze opleiding zo bijzonder maakt.

Brochure aanvragen

Schrijf je nu gemakkelijk online in!

 • Vul het formulier zorgvuldig in (gemiddeld 5 minuten).
 • Je ontvangt een e-mail met je ingevulde gegevens.
 • Je ontvangt binnen enkele werkdagen een officiële bevestiging van je inschrijving.

Direct inschrijven

Stel je vraag! We streven ernaar je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. Toch liever bellen? +31 (0)85 – 016 13 00.

Gesprekspartner
Sander Claassen

06 - 21 46 15 80
sander@wagner.nl

Bekijk profiel

Accreditaties

pe algemeen logo

PE

logo cedeo

CEDEO

logo aedes

Aedes

knb logo

KNB

logo nba pe

NBA

nob logo

NOB

rb logo

RB

vtw logo

VTW

 

'Op weg naar een wereld die groter is dan onszelf.'

Onze visie op Governance.

Lees verder

Waarom kiezen voor Wagner?

 • Brede en toekomstgerichte benadering van governance
 • Meer dan 1.000 commissarissen opgeleid
 • Actief alumninetwerk

checkOnafhankelijk en internationaal georiënteerd  checkSinds 1985checkTrusted advisorcheckRijkserkende instelling voor Hoger OnderwijscheckMeer dan 15 erkenningen