Kennisbijeenkomst Governance

Actuele ontwikkelingen in Governance

Type
Bijeenkomst

Duur
2 uur

Startdatum
4 december 2019

Kennisbijeenkomst Governance

Hoe een nieuwe wereldorde de bestuurskamer binnendringt

Met Rob de wijk en Philip Wagner

China heeft 1,4 miljard inwoners en groeit, in alle opzichten. De Chinese overheid heeft een heldere visie op de toekomst en een strategie die enkele decennia omvat. Die strategie is gericht op het worden van een supermacht. Dit is één van de factoren die maakt dat er nu sprake is van een veranderende wereldorde. Hoe deze wereldorde eruit gaat zien staat niet vast. Wel weten we dat er veel afhankelijkheden in het mondiale stelsel zijn en dat er consequenties zullen zijn voor de onderlinge governance en het handelen van bestuurders en toezichthouders.

Dit is het onderwerp voor de komende Kennisbijeenkomst Governance. Een mogelijkheid om verrast te worden met nieuwe kennis, van gedachten te wisselen met vooraanstaande sprekers en te sparren met de rest van toezichthoudend Nederland.

China als wereldleider

“China heeft een visie, een plan en een doelstelling. In 2035 moet China een welvarende staat zijn die wereldleider is op het gebied van technologie en innovatie. In de daaropvolgende vijftien jaar moet China worden uitgebouwd tot een wereldmacht die ‘welvarend, sterk, democratisch, ontwikkeld, harmonieus en mooi’ is. In 2049, als de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet Xi’s ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China moet tegen die tijd de leider van de wereld zijn. Dan is het moment aangebroken dat China definitief het stokje van Amerika heeft overgenomen en de nieuwe wereldorde kan bepalen. Een dergelijke visie en een dergelijk plan ontbreken in de westerse wereld.”

Uit Rob de Wijk, De Nieuwe Wereldorde. Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt. Uitgeverij Balans, 2019.

Ons gedrag als factor

China is niet de enige factor in de veranderende wereldorde. Een andere belangrijke factor zijn wij, westerlingen. Ons eigen gedrag en de wijze waarop wij reageren op grote veranderingen in de wereld. In het Westen staan instituties als de EU, NAVO en transatlantische verdragen ter discussie. Onze context wordt bepaald door de financiële crisis van 2008, het protectionisme van Trump, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en groeiend nationalisme. Verdeeldheid en een gebrek aan een gezamenlijke visie lijken de opkomst van China te faciliteren.

China op kop

Als China in deze context behendig navigeert en koploper wordt op het gebied van bijvoorbeeld de nieuwe industriële revolutie van het Internet of Things, nanotechnologie en kunstmatige intelligentie zou het land de strijd om de wereldorde zomaar kunnen winnen. Of gaat China al op kop? En wat betekent dat voor de wereldorde die we gewend zijn, met een vrijemarkteconomie, internationaal recht, mensenrechten en burgerlijke vrijheid? Gaat die orde op de schop?

De nieuwe wereldorde in de bestuurskamer

De nieuwe wereldorde dringt ook de bestuurskamer binnen. Wat zijn de consequenties voor de wijze waarop governance zich ontwikkelt en voor het functioneren en handelen van Nederlandse toezichthouders en bestuurders op het wereldtoneel? Hoe ga je als commissaris bijvoorbeeld om met de komst van een Chinese investeerder en welke eisen stel je aan Chinese producten die onderdeel zijn van je bedrijfsvoering? Wat betekent de opkomst van China voor je databeheer? Welke scenario’s zijn er voor jouw organisatie in relatie tot China en welke strategie hanteer je? Daarover gaat deze Kennisbijeenkomst Governance.

Duiding en reflectie op Governance

Van prof. dr. Rob de Wijk verscheen in 2019 het boek De Nieuwe Wereldorde. Hoe China Sluipenderwijs de macht overneemt. Tijdens de kennisbijeenkomst zet hij zijn visie op de veranderende wereldorde uiteen. Prof. drs. Philip Wagner geeft een reflectie op de consequenties van deze veranderingen voor governance binnen en tussen organisaties en voor het functioneren en handelen van Nederlandse bestuurders en toezichthouders op het wereldtoneel.

Voor wie?

Twee keer per jaar komen alumni van de Governance programma’s bij elkaar tijdens de Kennisbijeenkomst. Nadrukkelijk zijn ook andere geïnteresseerden in dit onderwerp welkom op deze Kennisbijeenkomst.

Praktische informatie

Datum en locatie

Datum: 4 december 2019

15.30 uur: Ontvangst en eventueel PE registratie
16.00 uur: Opening door Sander Claassen, programma expert governance
16.10 uur: ‘De nieuwe wereldorde’ door prof. dr. Rob de Wijk
17.30 uur: Reflectie op ‘Governance in de nieuwe wereldorde’ door prof. drs. Philip Wagner
18.00 uur: Borrel

Locatie: Koninklijke Industrieele Groote Club, Amsterdam

Investering

De kosten voor deelname bedragen € 235, inclusief BTW.

Alumni van Wagner programma’s kunnen met korting deelnemen:
Alumni zonder PE registratie: € 47, inclusief BTW (80% korting).
Alumni met PE registratie: € 176,25, inclusief BTW (25% korting).

Certificaat

Deelnemers met de wens tot PE registratie ontvangen na afloop van de Kennisbijeenkomst Governance een certificaat van deelname.

Faculty

Accreditatie

PE-punten

De Permanente Educatie punten die behaald worden met de Kennisbijeenkomst Governance worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname levert 2 PE-punten op bij erkenning door de beroepsgroep.

Specifieke PE-doelgroepen zijn: registeraccountants (interne/externe, MKB, overheids-, in business), financiële professionals, advocaten, notarissen, bestuurders van woningcorporaties, commissarissen met een PE verplichting vanuit de VTW en external auditors.

Wagner voldoet aan de voorwaarden die Aedes, KNB, NBA, NOB, RB en VTW stellen aan de toekenning van PE-punten.

Aftermovies

Schrijf je nu gemakkelijk online in!

  • Vul het formulier zorgvuldig in (gemiddeld 5 minuten).
  • Je ontvangt een e-mail met je ingevulde gegevens.
  • Je ontvangt binnen enkele werkdagen een officiële bevestiging van je inschrijving.

Direct inschrijven

Stel je vraag!
We streven ernaar je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. Toch liever bellen? +31 (0)85 – 016 13 00.

Gesprekspartner
Sander Claassen

06 - 21 46 15 80
sander@wagner.nl

Bekijk profiel

Accreditaties

pe algemeen logo

PE

logo cedeo

CEDEO

logo aedes

Aedes

knb logo

KNB

logo nba pe

NBA

nob logo

NOB

rb logo

RB

vtw logo

VTW

 

'Op weg naar een wereld die groter is dan onszelf.'

Onze visie op Governance.

Lees verder

Waarom kiezen voor Wagner?

  • Brede en toekomstgerichte benadering van governance
  • Altijd de laatste actuele ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief

checkOnafhankelijk en internationaal georiënteerd  checkSinds 1985checkTrusted advisorcheckRijkserkende instelling voor Hoger OnderwijscheckMeer dan 15 erkenningen