Kennisbijeenkomsten

Actuele ontwikkelingen

Type
Bijeenkomst

Duur
2 uur

Startdatum
25 maart 2021

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Kennisbijeenkomsten

Als governance faalt. Handelen in verlegenheid.

Alles is goed geregeld. Er is een Raad van Bestuur, een Raad van Commissarissen, een gedragscode, afspraken over posities en verantwoordelijkheden, prestaties worden geverifieerd, er is sprake van consistent management en samenhangend beleid. Er wordt bestuurd en er wordt toezicht gehouden, met het oog op de toekomstige positie van de instelling of organisatie. Toch gaat het regelmatig mis. De overheid of de markt maakt fouten en de zo zorgvuldig ontworpen governance faalt. En dan?

In deze kennisbijeenkomst gaan we aan de hand van twee inspirerende inleidingen in dialoog over de aanleidingen voor falend bestuur en de vraag hoe te handelen in de verlegenheid die daar vaak op volgt. Vertrouw je op je morele kompas en wat is je dat waard? In welke context vindt het falen plaats en wat leren we van recente voorbeelden? Kunnen we voorkomen dat governance faalt of zijn fouten onvermijdelijk?

Deze Kennisbijeenkomst is hybride georganiseerd. Dit betekent dat vanuit Karel V de bijeenkomst zowel fysiek als online te volgen is. We hebben binnen de richtlijnen van het RIVM beperkt plaats voor een fysieke ontmoeting. U kunt bij uw inschrijving een keuze maken. Indien de maximale aantallen voor de fysieke ontmoeting zijn bereikt, zullen wij u tijdig informeren. Het online volgen van de Kennisbijeenkomst is altijd mogelijk. 

Kom naar de kennisbijeenkomst en laat je inspireren door nieuwe kennis, wissel van gedachten met de inleiders en spar met de rest van toezichthoudend Nederland

 

 

 

Praktische informatie

Programma

Het programma van 25 maart 2021 ziet er als volgt uit:

15.30-16.00 uur    (digitale) inloop en ontvangst door Sander Claassen
16.00-16.10 uur    Opening door Sander Claassen
16.10-17.00 uur    Bijdrage Philip Messak
17.00-17.10 uur    Break
17.10-18.00 uur    Bijdrage Philip Wagner
18.00 uur              Afsluiting

Voor deelnemers die fysiek aanwezig zijn is er tussen 18.00-19.00 uur gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Inleiding 1: De waarde van het morele kompas – Philip Messak

Stel je voor: je hebt een partner, kinderen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en nog een heel leven voor je. Je bent commandant van een peloton van 35 soldaten. Je bent op missie. In Srebrenica. In 1995.

We kennen allemaal de gebeurtenissen die daar plaatsvonden. De meesten van ons waren er niet bij. Philip Messak wel. Hij was die commandant en hield een dagboek bij. Ook zonder dagboek weet Philip precies welke ervaringen, gevoelens, mensen, sporen en littekens hij meedraagt. Welke kernmomenten bepalend zijn voor de missie die hij later formuleerde: regie nemen op het leven en dienstbaar, verbonden en inspirerend zijn.

Philip leidt deze kennisbijeenkomst in met een persoonlijk verhaal over hoe het was om te moeten handelen binnen een systeem waarin op geopolitiek niveau werd besloten. Aan de hand van concrete ervaringen neemt hij je mee op de weg die hij bewandelde van leider in het leger tot de rol die hij tegenwoordig bekleedt, als bestuurder van een grote scholenkoepel in Friesland. Wat leerde hij van Srebrenica? Hoe lukte het hem om gevoelens van schuld en frustratie om te buigen tot iets waardevols? Welke besluiten nam hij op zijn weg en welke consequenties hadden die?

Stel je open voor het aansprekende verhaal van Philip Messak en ontdek of je weet wat jouw morele kompas waard is.

Inleiding 2: Het niet opgeloste deel – Philip Wagner

Governance wordt veelal benaderd als een ontwerpvraagstuk. Waar het in het begin ging om het ontwerpen van een systeem waarin de positie van de aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen werd geborgd, gaat het tegenwoordig om het positioneren van allerlei maatschappelijke stakeholders in en rondom een organisatie. Het onderwerp verschuift, de benadering blijft hetzelfde. We ontwerpen. Ontwerpen heeft het optimisme in zich van maakbaarheid. We denken dat we met het implementeren van een nieuwe afspraak, code, wet een verandering bewerkstelligen.

Philip Wagner adresseert in zijn inleiding dat een dergelijke technocratische benadering geen recht doet aan wat de samenleving ook is: een geheel van geitenpaadjes, ongeschreven regels, historie en cultuur. In organisaties is al langer bekend dat veranderen niet iets louter instrumenteels is. In governance wordt echter nog vaak gedacht dat bijvoorbeeld de verhouding tussen organisaties en haar belanghebbenden via een model kunnen worden geregeld. Philip betoogt aan de hand van voorbeelden dat de geschiedenis tot bescheidenheid noopt en dat governance uiteindelijk een morele kwestie is.

Denk aan het gaswinningsdossier in Groningen. Denk aan de toeslagenaffaire. Denk aan woningcorporaties. Denk aan Centric. Denk aan het verhaal van Philip Messak.

Zie jij ook dat de samenleving het moeilijk heeft met het idee dat niet alles lukt? Dat we fouten maken, feilbaar zijn en niet voor alles een ontwerp of een oplossing hebben? Zet je schrap voor de spiegel die Philip voorhoudt en de vraag die hij onvermijdelijk zal aanroeren: durf jij verantwoordelijkheid te nemen voor het niet opgeloste deel?

Karel V

Locatie

Karel V te Utrecht

 

Investering

De kosten voor deelname bedragen € 175, inclusief BTW.

Alumni van Wagner programma’s kunnen met korting deelnemen:
Alumni zonder PE registratie: € 43,75, inclusief BTW (75% korting).
Alumni met PE registratie: € 131,25, inclusief BTW (25% korting).

Certificaat

Deelnemers met de wens tot PE registratie ontvangen na afloop van de Kennisbijeenkomst een certificaat van deelname.

Faculty

Accreditatie

PE-punten

De Permanente Educatie punten die behaald worden met de Kennisbijeenkomst worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname levert 2 PE-punten op bij erkenning door de beroepsgroep.

Specifieke PE-doelgroepen zijn: registeraccountants (interne/externe, MKB, overheids-, in business), financiële professionals, advocaten, notarissen, bestuurders van woningcorporaties, commissarissen met een PE verplichting vanuit de VTW en external auditors.

Wagner voldoet aan de voorwaarden die Aedes, KNB, NBA, NOB, RB en VTW stellen aan de toekenning van PE-punten.

Schrijf je nu gemakkelijk online in!

  • Vul het formulier zorgvuldig in (gemiddeld 5 minuten).
  • Je ontvangt een e-mail met je ingevulde gegevens.
  • Je ontvangt binnen enkele werkdagen een officiële bevestiging van je inschrijving.

Direct inschrijven

Stel je vraag!
We streven ernaar je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. Toch liever bellen? +31 (0)85 – 016 13 00.

Sander Claassen MBA

Programma expert
Sander Claassen

06 – 21 46 15 80
sander@wagner.nl

Bekijk profiel

Waarom kiezen voor Wagner?

  • Brede en toekomstgerichte benadering van governance
  • Altijd de laatste actuele ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief

checkOnafhankelijk en internationaal georiënteerd  checkSinds 1985checkTrusted advisorcheckRijkserkende instelling voor Hoger OnderwijscheckMeer dan 15 erkenningen