Kennisbijeenkomsten

Actuele ontwikkelingen

Type
Bijeenkomst

Duur
2 uur

Startdatum
03 december 2020

Kennisbijeenkomsten

Governance in een digitale omgeving

Hoe de digitale transitie de bestuurskamer binnendringt

Op 03 december is er een reguliere Wagner kennisbijeenkomst live vanuit Studio Wagner. Een digitale ontmoeting met interactie. De bijeenkomst is van 16.00 – 18.00 uur.

Prof. dr. Heinrich Winter en Boban Vukicevic MBA nemen je mee in de wereld van de digitale transitie

Ben jij als commissaris voldoende in staat om de digitale strategie van de organisatie te volgen, de juiste vragen te stellen en te handelen indien nodig? Is in jouw bestuurskamer adequate kennis van digitale transformaties voorhanden? Overzie je de consequenties van nieuwe technologieën, inclusief de onbedoelde?

In deze digitale kennisbijeenkomst dagen we je uit over deze vragen na te denken. Aan de hand van verrassende inleidingen door twee vooraanstaande sprekers duiken we in de context, de praktijk en de toekomst van de verregaande digitalisering van onze samenleving. Hoe sijpelt die digitalisering de bestuurskamer binnen en wat zijn de gevolgen?

Kom naar deze online kennisbijeenkomst en laat je inspireren door nieuwe kennis, wissel van gedachten met de inleiders en spar met de rest van bestuurlijk en toezichthoudend Nederland.

 

 

Praktische informatie

Programma

Het programma van 03 december 2020 ziet er als volgt uit:

15.45 – 16.00 uur  Digitale inloop en ontvangst door Sander Claassen
16.00 – 16.15 uur  Aftrap door prof. drs. Philip Wagner, programmaleider van de Governance opleiding voor Commissarissen & Bestuurders
16.15-  16.45 uur  Bijdrage door prof. dr. Heinrich Winter
16.45 – 17.15 uur Bijdrage door Boban Vukicevic MBA
17.15 – 18:00 uur  Ruimte voor vragen, afsluiting

Inleiding 1: De eisen die we in een digitale samenleving moeten stellen aan governance – Prof. dr. Heinrich Winter

Ons systeem van governance kent zijn oorsprong in de bescherming van de openbare orde en de correctie van de markt. Organisaties werden beschouwd vanuit het model van de organisatiehark en als een geheel van processen. Is dat in een gedigitaliseerde samenleving nog steeds effectief?

Aan het begin van de coronacrisis keek Heinrich Winter  verwonderd op van zijn verouderde computerscherm, toen hij las dat zijn universiteit de beste online universiteit ter wereld wilde worden. Enerzijds ziet hij het als de verrassing van het afgelopen jaar dat veel van wat we al deden is doorgegaan. De hele digitale infrastructuur lag al klaar: we hoefden er alleen maar naartoe te navigeren. Aan de andere kant biedt ons fanatieke gebruik van digitale technieken ook een veel beter zicht op de schaduwkanten. Sociale, juridische, politieke vraagstukken duiken overal op. Wat betekent het bijvoorbeeld voor kansengelijkheid, een groot goed in de context van onderwijs?

Heinrich Winter zet de vraag centraal: welke eisen moeten we in een gedigitaliseerde samenleving stellen aan governance en tot welke nieuwe modellen leiden die eisen? Hoe ziet ‘de menselijke maat’ er in een digitale omgeving uit? Denk mee over hoe we dit volhouden en hoe je daar vanuit de bestuurskamer invloed op hebt.

Inleiding 2: Een pragmatische reis langs bestuurlijke vraagstukken – Boban Vukicevic MBA

Uit onderzoek blijkt dat digitalisering nog maar weinig op de agenda van veel bestuurskamers staat en dat bij commissarissen nog vaak voldoende kennis van digitalisering en daaraan gealieerde management concepten en business modellen ontbreekt om een gedegen dialoog met het bestuur te voeren. eCommerce en eGovernament, Platforms en “two-sided markets”, Internet of Things, Artificial Intelligence, Big Data en Data Science, Blockchain, Robotica, Open Innovatie: specifieke kunde over dergelijke onderwerpen missen toezichthouders veelal, hoe ervaren ze ook zijn. Het zijn wel de onderwerpen die meer en meer de boardroom passeren en waarvan kennis voor goed bestuur onontbeerlijk wordt.

Boban Vukicevic behandelt de belangrijkste ontwikkelingen in de digitale revolutie en beschrijft wat die in de praktijk voor gevolgen hebben voor organisaties en het toezicht daarop. Aan de hand van voorbeelden laat hij zien wat de consequenties van hiaten in kennis kunnen zijn. Hoe ga je als toezichthouder bijvoorbeeld om met de noodzaak om de verantwoordelijkheden voor digitale innovatie zo laag mogelijk in de organisatie te beleggen of zelfs buiten de organisatie? Hoe beoordeel je of het bestuur de kansen en risicos’ van digitalisering goed heeft ingeschat en verwerkt in het beleid? Moet er een commissie digitalisering en innovatie ingesteld worden en waarom? Wat voor impact hebben privacy en cybersecurity beleid op risicobeheersing en reputatie management?

Met Boban Vukicevic als inleider schroef je je kennis over digitale transformaties op en krijg je beter zicht op de implicaties en kansen voor het toezicht. Wie is de digitale commissaris en waarom heb je die nodig?

Investering

De kosten voor deelname bedragen € 175, inclusief BTW.

Alumni van Wagner programma’s kunnen met korting deelnemen:
Alumni zonder PE registratie: € 43,75, inclusief BTW (75% korting).
Alumni met PE registratie: € 131,25, inclusief BTW (25% korting).

Certificaat

Deelnemers met de wens tot PE registratie ontvangen na afloop van de Kennisbijeenkomst een certificaat van deelname.

Faculty

2

Accreditatie

PE-punten

De Permanente Educatie punten die behaald worden met de Kennisbijeenkomst worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname levert 2 PE-punten op bij erkenning door de beroepsgroep.

Specifieke PE-doelgroepen zijn: registeraccountants (interne/externe, MKB, overheids-, in business), financiële professionals, advocaten, notarissen, bestuurders van woningcorporaties, commissarissen met een PE verplichting vanuit de VTW en external auditors.

Wagner voldoet aan de voorwaarden die Aedes, KNB, NBA, NOB, RB en VTW stellen aan de toekenning van PE-punten.

Schrijf je nu gemakkelijk online in!

  • Vul het formulier zorgvuldig in (gemiddeld 5 minuten).
  • Je ontvangt een e-mail met je ingevulde gegevens.
  • Je ontvangt binnen enkele werkdagen een officiële bevestiging van je inschrijving.

Direct inschrijven

Stel je vraag!
We streven ernaar je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. Toch liever bellen? +31 (0)85 – 016 13 00.

Ida Veltman-Boven

Programma expert
Ida Veltman

06 – 12 06 94 39
ida@wagner.nl

Bekijk profiel

Waarom kiezen voor Wagner?

  • Brede en toekomstgerichte benadering van governance
  • Altijd de laatste actuele ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief

checkOnafhankelijk en internationaal georiënteerd  checkSinds 1985checkTrusted advisorcheckRijkserkende instelling voor Hoger OnderwijscheckMeer dan 15 erkenningen