Masterclasses Toekomstig
Leiderschap in de Sport

Als eerste in de toekomst aankomen

Duur
1 maand

Studiebelasting
16 uur

Startdatum
26 maart 2019

Opleidingskosten
ā‚¬ 995*

Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport

Wat blijft er over van het concept sport? Hoe ziet nieuw leiderschap in de sport eruit? Welke mentale aspecten horen bij presteren en leiderschap? Kan bestuur zonder leiderschap en andersom?

Deze vragen zijn aan de orde in de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport. We nemen je vier dagen mee langs inspirerende hotspots. We koppelen wetenschappelijke inzichten aan een nieuwe visie op de samenleving. Aan nieuwe economische opvattingen. Aan andere verhoudingen. En aan duurzaam ondernemerschap.

“Je moet de ramen van kennis altijd wijd open laten staan. Nieuwe kennis en ervaringen zijn een permanente inspiratiebron. De volgende generatie van masters heeft nieuwe oplossingen voor de erfenis van hun voorgangers. Masters hebben opdracht om gesel mee te nemen naar het kennisveld.”

Joop Alberda

Sportbestuurder

De Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport inspireert:

 • Om een succesvolle strategie te ontwikkelen tijdens technologische, sociaal-economische en bestuurlijke transities.
 • Om je te verbinden met interessante mensen in het ecosysteem van sport, bedrijfsleven en publiek domein.
 • Om je visie en leiderschap verder vorm te geven.

Curriculum

In 4 masterclasses komt het volgende aan bod:

Dag 1: Wat blijft er over van het concept sport?

Dr. ir. Hugo van der Poel, Directeur Mulier Instituut en Joost van Geel, Prestatiemanager KNHB

De sport schikt zich naar niet te stoppen maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, digitalisering en globalisering. Innoveren en aanpassen lijken de enige constante en transitie in de sport is inmiddels een begrip geworden. Is sport straks nog sport of krijgen we te maken met geheel andere vormen en definities? Wat willen we behouden en waar kunnen we best zonder? Wat is sport ons waard en hoe behouden we die waarde voor toekomstige generaties? In deze masterclass staat de ontwikkeling van sport als sociaal concept centraal en komen actuele wetenschappelijke en praktische inzichten aan de orde.

 

Dag 2: Hoe ziet nieuw leiderschap in de sport eruit?

Prof. dr. Jim Weese PhD, School of Kinesiology, Dean – Faculty of Health Sciences (2004 – 2015) en Tjitze Postma MBA, Transformation Consultant, Coach, Speaker, Philosopher

EĆ©n ding is zeker bij leiderschap: als het ontbreekt valt dat meteen op. Tegelijkertijd lijkt bij succesvolle leiders alles haast vanzelf te gaan. Door de vele en snelle ontwikkelingen in sport en gezondheid is het noodzakelijk dat ook leiders zich aanpassen. De toekomst is ongewis en dat maakt dat het niet zeker is wat morgen een juiste stap is. Hoe denken succesvolle leiders en hoe gaan zij om met onzekerheid? Wat kenmerkt effectief leiderschap? Hoe bepaalt een leider koers en krijgt hij anderen daarvoor enthousiast? Hoe te handelen als er geen stip op de horizon is? De fundamenten van leiderschap en ontwikkeling in een chaotische wereld staan in deze masterclass centraal.

 

Dag 3: Welke mentale aspecten horen bij presteren en leiderschap?

Prof. dr. Nico van Yperen, Professor of Sport & Performance Psychology en Marit Bouwmeester, Professioneel zeilster, Olympisch Goud 2016, Olympisch Zilver 2012, Meervoudig wereldkampioen Europees kampioen.

Voor presteren op topniveau is een bepaalde mentale instelling van belang. Topsporters die steeds opnieuw gestelde doelen behalen hebben discipline en focus en spannen zich tot het uiterste in om zich te ontwikkelen. Ze tonen een leiderschap die tot de verbeelding spreekt. Wat maakt dat zij zo gemotiveerd zijn om te presteren en te winnen? Hoe krijgen ze het geestelijk voor elkaar om koers te houden en wat kunnen we leren van de psyche van een topsporter? Welke mentale aspecten kan een leider beĆÆnvloeden om de meest ambitieuze doelen te behalen? Deze masterclass behandelt het denken, voelen en handelen van mentaal sterke leiders.

 

Dag 4: Kan bestuur zonder leiderschap en andersom?

Prof. drs. Philip Wagner, Hoogleraar Global Economy & Governance en Huibert Brands, Projectleider Organisatieontwikkeling Corporate Affairs

Organisatievormen die we vanaf de industriĆ«le revolutie hebben ontwikkeld staan ter discussie. HiĆ«rarchische structuren veranderen en de beslissende macht is niet langer exclusief voor de top. We leven in een netwerksamenleving en de loop der dingen is minder voorspelbaar dan voorheen. Wat betekent dit voor de organisatie van de sportwereld? Is de verenigingsdemocratie verwoestbaar? In hoeverre is hiĆ«rarchie eigenlijk bepalend voor succes of falen? Zitten bestuurders en directies in een vacuĆ¼m of anticiperen ze op nieuwe vormen van leiderschap? In deze masterclass bespreken we de effecten van de horizontalisering van de samenleving op governance, bestuur en leiderschap.

 

 

 

“De masterclasses brengen groen en rijp bij elkaar. Nieuw verfrissende inzichten worden daardoor tegelijkertijd getoetst op expertises van voorheen. Dat maakt de masterclasses super interessant.”

Arjan de Vries

Directeur NFTU

Praktische informatie

Startdatum en locaties

Masterclass 1: 26 maart 2019, 16.30 – 20.30 uur, KNVB Campus Zeist

Masterclass 2: 02 april 2019, 16.30 – 20.30 uur, SX Eindhoven

Masterclass 3: 09 april 2019, 16.30 – 20.30 uur, SociĆ«teit De Witte Den Haag

Masterclass 4: 16 april 2019, 16.30 – 20.30 uur, Koninklijke Industrieele Groote Club Amsterdam

Investering

Opleidingskosten ā‚¬ 995*

Voor alumni van de Executive MBA Sport Management geldt een kortingspercentage van 25% op de opleidingskosten.

*De opleidingskosten zijn inclusief begeleiding op de opleidingslocatie, inclusief digitaal kennisplatform en arrangementskosten. De Masterclasses zijn vrijgesteld van BTW.

Fiscale aftrek voor studiekosten & rentevrije financieringsregeling

Je kunt als zelfstandig ondernemer of als werknemer altijd gebruik maken van de persoonsgebonden aftrek of de fiscale aftrek voor studiekosten. Dit houdt in dat de kosten van scholing, met inachtneming van een drempel op je inkomen, in mindering gebracht kunnen worden. Daarnaast biedt Wagner de mogelijkheid een financieringsregeling, vrij van renteheffing, af te sluiten.

Certificaat

Na afronding van de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport ontvang je een certificaat van deelname.  

 

 

“Een Nederlandse grens overstijgende sport- en beweegwaarde. Een doolhof, sportief Ć©n zĆ©Ć©r waardevol. Deskundige toeschouwers met professionele toneelspelers.”  

Rein Persaud

Secretaris General, Federashon Deporte OlƬmpiko KĆ²rsou

Faculty

Accreditatie

Rijksoverheid erkend

Wagner is een door de Rijksoverheid erkende instelling voor Hoger Onderwijs. De instellingscode (BRIN-nummer) van Wagner is 30PH.

PE-punten

De Permanente Educatie punten die behaald worden met de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname aan deze Masterclasses levert 12 PE-punten op bij erkenning door de beroepsgroep.  

“In de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport krijg je de gelegenheid de bigger picture tot je te nemen.”  

Erik Ruts

Hoofd Partnerships, NOC*NSF en Directeur Sponsorbrein

Aftermovie

 

Alumninetwerk

Sport Management Kennisbijeenkomst

Twee keer per jaar komen alumni van de Executive MBA Sport Management en andere geĆÆnteresseerden bijeen. Een mooie traditie, waarbij we nieuwe mensen ontmoeten en van elkaar leren. Zo versterken we ons netwerk en groeien we als professional.

Na afronding van de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport maak je onderdeel uit van ons netwerk en ontvang je ook voor de volgende Sport Management Kennisbijeenkomst een uitnodiging.

 

“Door de sprekers werd ik getriggerd om op een andere manier te kijken naar de sportwereld / je eigen werkgebied. De sprekers denken echt anders dan ‘de rest’ Ć©n vertalen dit ook naar doen. Durven hun mening te geven en nek uit te steken, wat maakt dat ze opvallen en successen boeken. Dit vond ik inspirerend.”

Carmen Lip

Docent ROC Alfa Sport en Bewegen

Vraag nu de online brochure aan!

 • Binnen enkele ogenblikken in je mail.
 • Uitgebreide informatie over de opleiding.
 • Op je gemak doorlezen wat onze opleiding zo bijzonder maakt.

Brochure aanvragen

Schrijf je nu gemakkelijk online in!

 • Vul het formulier zorgvuldig in (gemiddeld 5 minuten).
 • Je ontvangt een e-mail met je ingevulde gegevens.
 • Je ontvangt binnen enkele werkdagen een officiĆ«le bevestiging van je inschrijving.

Direct inschrijven

Stel je vraag!
We streven ernaar je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. Toch liever bellen? +31 (0)85 – 016 13 00.

Gesprekspartner
Sander Claassen

06 - 21 46 15 80
sander@wagner.nl

Bekijk profiel

Accreditaties

pe algemeen logo

PE

crkbo logo

CRKBO

Waarom kiezen voor Wagner?

 • Topsprekers
 • Reizen langs inspirerende hotspots
 • Deelname aan exclusief alumni netwerk

checkOnafhankelijk en internationaal georiĆ«nteerdĀ  checkSinds 1985checkTrusted advisorcheckRijkserkende instelling voor Hoger OnderwijscheckMeer dan 15 erkenningen