Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap

Vooruit op de weg die niemand kent

Duur
1 maand

Studiebelasting
12 uur

Startdatum
12 mei 2020

Opleidingskosten
€ 475*

Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap

2020 is het derde jaar waarin Wagner een serie masterclasses over toekomstig leiderschap organiseert. Voor het eerst vindt de serie plaats terwijl we ons in een niet te miskennen breukvlak bevinden. Vanzelfsprekend heeft deze context invloed op de vorm en inhoud van de masterclasses. We kunnen elkaar niet fysiek ontmoeten, staan voor nieuwe uitdagingen en zoeken oplossingen. Tegelijkertijd is het juist nu belangrijk om vooruit te zien, nieuwe verbindingen te leggen en via ondernemerschap als eerste in de toekomst aan te komen. Daarom organiseren we de serie masterclasses dit jaar in de virtuele ruimte van Studio Wagner.

Duurzaam leiderschap

Het thema dat dit jaar centraal staat is duurzaam leiderschap.Duurzaamheid is hét sleutelbegrip van deze tijd en raakt aan alle facetten van onze samenleving. Het betreft niet alleen ons leefklimaat, maar omvat alle voorwaarden van onze existentie. Het begrip doet een appèl op ons vermogen om samen te leven in een wereld waarin we steeds meer van elkaar afhankelijk zijn. In hoeverre zijn we vanuit die afhankelijkheid in staat elkaar de ruimte te geven om ons ieder voor zich te ontplooien tot de persoon die we willen zijn? En hoe ziet de wereld eruit waarin we die persoon willen zijn?

 

“Is een topresultaat een doel of een bijproduct van goed leiderschap?”

Gerard Kemkers

Topcoach en directeur TalentNED

De Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap bieden je:

 • De nieuwste inzichten op het gebied van duurzaam leiderschap.
 • Een frisse blik op de uitdagingen van vandaag en de kansen van morgen.
 • Interactie met inspirerende sprekers en deelnemers.
 • Gelegenheid om via het kennisplatform je netwerk uit te breiden en te versterken.
 • Kennis en ideeën waarmee je je visie op de toekomst verrijkt.

Curriculum

Masterclass 1: Als eerste in de toekomst

Prof. drs. Philip Wagner en drs. Egbert Mulder

Globale update

Philip Wagner geeft je een globale update. Hij neemt je mee in zijn visie op en inzichten in de grote ontwikkelingen die nu gaande zijn in de wereld. Hij ontleedt het heden en mijdt daarbij de scherpe randen niet. Hoe staat de wereld ervoor, welke verschuivingen vinden plaats en op welke breukvlakken bevinden we ons? Aan de hand van deze duiding observeert Philip vervolgens de toekomst. Welke betekenis heeft de huidige tijd voor de invulling van leiderschap? Wat is er nodig?

Circulair leiderschap

Circulair leiderschap gaat over duurzaam en toekomstbestendig omgaan met mens en natuur. Egbert Mulder neemt je aan de hand van dit begrip mee terug naar de kern. We vragen hem de oorsprong van het begrip circulair leiderschap te beschrijven. Hij verhaalt over de geschiedenis van deze vorm van leiderschap en duidt van daaruit de betekenis voor een visie op toekomstgericht organiseren. Hoe creëer je blijvende waarde? Ben je als leider aanspreekbaar in het maatschappelijke debat? Wat is voor jou de kern?

 

Masterclass 2: Leiderschap in een ongrijpbare wereld

Leen de Waal MSc MA en drs. Ingrid Huting

De reis naar buiten

Leen de Waal is een snelle denker die vanuit diverse perspectieven naar de wereld kijkt. Is hij in staat om de snelheid waarmee veranderingen momenteel gepaard gaan bij te benen? Leen geeft een inleiding rondom het begrip ‘rapid complexity’. Hij beschouwt zowel het tempo als de complexiteit van huidige ontwikkelingen in economie en samenleving en zoekt uit in hoeverre het mogelijk is zaken te volgen en te ontwarren. Als veranderingen zo snel gaan dat anticipatie en plannen van acties niet meer mogelijk is, wat is dan het alternatief?

De reis naar binnen

Ingrid Huting richt de aandacht op je aandachtige zelf. De wereld is volledig bereikbaar en tegelijkertijd ongrijpbaar als nooit tevoren. Verhoudingen staan op scherp en het is een uitdaging om je als individu te manifesteren. Hoe blijf je als mens overeind in het krachtenveld van de omgeving? Hoeveel druk kunnen we hebben en hoe verschilt dit per persoon? Hoe houd je grip en blijf je mentaal gezond? Ingrid daagt je uit te reflecteren op je bewustzijn en zingeving. Het medicijn voor toekomstige leiders komt waarschijnlijk niet in de vorm van een pilletje.

 

Masterclass 3: Vitaliteit ontwikkelen

Gerard Kemkers en Angelique Groot MMS

Talent ontwikkelen

Gerard Kemkers toont de raakvlakken tussen topsport en het bedrijfsleven. Hij constateert dat de aandacht in organisaties verschuift van facilitaire en fysieke zaken, zoals een gebruiksvriendelijke en aangename werkomgeving, naar mentale aspecten. Het belang van het mentale welbevinden wordt gezien. Gerard zet zijn ervaring als topsporter, topcoach en performance manager in om je te vertellen over de ideale omstandigheden voor vitaliteit en duurzame zelfontwikkeling. Talentontwikkeling en vitaal leiderschap zijn de thema’s.

Gezondheidsinterventies

We worden ouder, werken langer en doen bovendien minder fysieke arbeid. Alom vat het idee post dat we als samenleving een uitdaging hebben op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Angelique Groot deelt haar kennis over preventieve gezondheidszorg. Hoe richten we onze gemeenschappen en zorg in als we meer bezig zijn met voorkomen in plaats van genezen? Welke interventies zijn effectief en welke rol hebben bedrijven? Stel je een wereld voor waarin iedereen vitaal is. Is die wereld bereikbaar en wat hebben we daarvoor over?

 

Masterclass 4: Good governance

Prof. dr. Wim Dubbink en prof. drs. Philip Wagner

Morele ontwikkeling

Wim Dubbink stelt vragen. Bereid je voor op een diepgaand en uitdagend gesprek over ethisch handelen en moraliteit. De wereld verandert in rap tempo. Maatschappelijke standaarden ontwikkelen mee. We zijn voortdurend in transitie en een vraag die daarbij rijst is: past onze moraal zich ook aan? Of kunnen we de vraag anders stellen: passen wij onze moraal ook aan? Wim nodigt uit samen te filosoferen over de invloed die wij hebben op de morele ontwikkeling van onszelf en van anderen.

Governance als medicijn

We sluiten de serie af met Philip Wagner die verschillende perspectieven geeft op het belang van governance. De belangrijkste vraag daarbij is: wat is de waarde van governance? Hoe draagt governance bij aan het vinden van de weg omhoog uit het breukvlak van de coronacrisis? Hoe draagt governance bij aan een meer circulaire economie met minder ecologische risico’s en betere kwaliteit van leven? Wat betekent dat voor organisaties in de private en de publieke sector. Wat is de toekomstige rol van de overheid? Philip deelt zijn meest recente inzichten over investeren in governance als waardecreatie. Is governance een effectief medicijn of een placebo?

 

 

 

Praktische informatie

Studio WagnerStudio Wagner

De Masterclasses Toekomstig Leiderschap organiseren we in de virtual ruimte van Studio Wagner. We voorzien zowel in een kennis- en leerbehoefte als in mogelijkheden tot persoonlijk contact en het versterken van onderlinge relaties. De inleiders presenteren online, live. Je kunt vragen stellen en er is een host die interactie begeleidt. Deelnemers krijgen ruim van tevoren instructies om de virtuele ruimte te betreden en worden daar waar nodig bij ondersteund.

We richten een online kennisplatform in met informatie over en documentatie van de inleiders. Via dit platform bestaat de gelegenheid kennis te maken met de andere deelnemers en zo je netwerk uit te breiden. Verder krijg je de mogelijkheid later in het jaar een kennisbijeenkomst van Wagner bij te wonen, waar we elkaar alsnog fysiek kunnen treffen. Steeds begeleidt de host je online door een uitnodigend programma waarin veel gelegenheid is voor eigen inbreng en dialoog.

Data

Masterclass 1: 12 mei 2020
Masterclass 2: 19 mei 2020
Masterclass 3: 26 mei 2020
Masterclass 4: 10 juni 2020

Het programma ziet er als volgt uit:
16.15 – 16.30 uur: Virtual ontvangst en welkom
16.30 – 18.00 uur: Eerste inleiding en dialoog
18.00 – 19.00 uur: Pauze
19.00 – 20.30 uur: Tweede inleiding en dialoog

Investering

Opleidingskosten zonder PE registratie:  € 475*
Opleidingskosten met PE registratie: € 675*

Voor alumni van Wagner programma’s geldt een kortingspercentage van 15%.

*De opleidingskosten zijn inclusief digitaal kennisplatform. De Masterclasses zijn vrijgesteld van BTW.

Fiscale aftrek voor studiekosten & rentevrije financieringsregeling

Je kunt als zelfstandig ondernemer of als werknemer altijd gebruik maken van de persoonsgebonden aftrek of de fiscale aftrek voor studiekosten. Dit houdt in dat de kosten van scholing, met inachtneming van een drempel op je inkomen, in mindering gebracht kunnen worden. Daarnaast biedt Wagner de mogelijkheid een financieringsregeling, vrij van renteheffing, af te sluiten.

Certificaat

Na afronding van de Masterclasses Toekomstig Leiderschap ontvang je een certificaat van deelname.

 

 

“Je moet de ramen van kennis altijd wijd open laten staan. Nieuwe kennis en ervaringen zijn een permanente inspiratiebron. De volgende generatie van masters heeft nieuwe oplossingen voor de erfenis van hun voorgangers.”

Joop Alberda

Sportbestuurder

Faculty

2

Alumninetwerk

Kennisbijeenkomsten

Vier keer per jaar komen alumni van de Wagner programma’s bij elkaar tijdens een Kennisbijeenkomst. Nadrukkelijk zijn ook andere geïnteresseerden in dit onderwerp welkom. De kennisbijeenkomsten leveren 2 PE punten op bij erkenning door jouw beroepsgroep.

Meer informatie over de Kennisbijeenkomsten vind je hier.

 

“De masterclasses brengen groen en rijp bij elkaar. Nieuw verfrissende inzichten worden daardoor tegelijkertijd getoetst op expertises van voorheen. Dat maakt de masterclasses super interessant.”

Arjan de Vries

Directeur NFTU

Accreditatie

Rijksoverheid erkend

Wagner is een door de Rijksoverheid erkende instelling voor Hoger Onderwijs. De instellingscode (BRIN-nummer) van Wagner is 30PH.

PE-punten

De Permanente Educatie punten die behaald worden met de Masterclasses Toekomstig Leiderschap worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname aan deze Masterclasses levert 12 PE-punten op bij erkenning door de beroepsgroep.  

 

“In de Masterclasses Toekomstig Leiderschap krijg je de gelegenheid de bigger picture tot je te nemen.”  

Erik Ruts

Hoofd Partnerships, NOC*NSF en Directeur Sponsorbrein

Vraag nu de online brochure aan!

 • Binnen enkele ogenblikken in je mail.
 • Uitgebreide informatie over de opleiding.
 • Op je gemak doorlezen wat onze opleiding zo bijzonder maakt.

Brochure aanvragen

Schrijf je nu gemakkelijk online in!

 • Vul het formulier zorgvuldig in (gemiddeld 5 minuten).
 • Je ontvangt binnen enkele werkdagen een officiële bevestiging van je inschrijving.

Direct inschrijven

Stel je vraag!
We streven ernaar je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. Toch liever bellen? +31 (0)85 – 016 13 00.

Programma expert
Jildou Jongman

06 - 11 45 19 71
jildou@wagner.nl

Bekijk profiel

Accreditaties

pe algemeen logo

PE

crkbo logo

CRKBO

Waarom kiezen voor Wagner?

 • Topsprekers
 • Reizen langs inspirerende hotspots
 • Deelname aan exclusief alumni netwerk

Aanmelden nieuwsbrief

checkOnafhankelijk en internationaal georiënteerd  checkSinds 1985checkTrusted advisorcheckRijkserkende instelling voor Hoger OnderwijscheckMeer dan 15 erkenningen