Reflectietafel

Betrokken zijn door afstand te nemen

Duur
7 maanden

Opleidingskosten
€ 3.750*

Reflectietafel

Bestuurders kunnen steeds minder vaak putten uit standaardoplossingen. Transities op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en demografische veranderingen vragen een verse blik. Daar dwars doorheen lopen persoonlijke issues, die je als bestuurder niet altijd even goed kunt adresseren in je professionele omgeving. Aan de Reflectietafel ontmoet je gelijkgestemden om verder te denken over zowel strategische als persoonlijke issues. Je wordt er gestimuleerd om afstand te nemen van de waan van de dag, waardoor er ruimte voor nieuwe inzichten ontstaat en je lerend vermogen wordt versterkt.  

“De Reflectietafel leverde mij een herziene blik op mijn onderneming en ondernemerschap op. Daar bouw ik nu op door. Om een leven lang te kunnen leren, blijft regelmatig reflecteren en geïnspireerd worden voor mij een voorwaarde. Dat is precies wat de bijeenkomsten mij hebben gebracht.”

Annalies Zwart

Directeur Zwartnova

Wat de Reflectietafel je brengt

 • Meer inzicht in eigen drijfveren en de uitgangspunten van eigen handelen.
 • Het ijken van je moreel kompas.
 • Het vinden van een betere balans, meer innerlijke vrijheid, minder stress en een grotere vitaliteit.
 • Het (her)vinden van ruimte om te besturen en te ondernemen.
 • Het vergroten van je netwerk buiten de eigen werkcontext.

Voor wie?

De Reflectietafel is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan een verdiepend inzicht in de gevolgen van de steeds complexer wordende wereld om ons heen. Voor zij die hun gedachten en gevoelens willen ijken aan die van anderen en die na willen denken over de nabije toekomst.

Thema’s voor dialoog

De bijeenkomsten zijn gericht op het ontwikkelen van reflectief vermogen, waar in de ‘heat of the moment’ vaak geen ruimte voor is. Vanuit reflectie verzamel je bagage voor onderweg en vanuit duiding van de actualiteit scherp je je visie op de nabije toekomst.

De rode draad van de Reflectietafel wordt gevormd door:

 • Breuklijnen in de samenleving; de rol van de overheid en hoe verhouden wij ons daartoe.
 • Zingevingsvraagstukken met betrekking tot de levensfase en de rol van arbeid daarbinnen.
 • De toekomst van governance en de invloed van de rol van de bestuurder.
 • Dis-congruentie van systemen; de systeemwereld en de leefwereld.
Naast deze thema’s wordt iedereen geconfronteerd met vraagstukken die steeds voorbij komen. Soms op aangename wijze en soms op minder aangename wijze. Vragen van het leven zelf, waarin werk een prominente plaats heeft. Er is alle ruimte om vraagstukken, die je bezighouden of waarmee je persoonlijk wordt geconfronteerd, in te brengen. Deze vraagstukken worden ook wel ‘wicked problems’ genoemd. Onderdeel van de Reflectietafel is dat elke deelnemer een keer de gelegenheid te baat neemt om zijn of haar ‘wicked problem’ in te brengen en daardoor verder komt in het denken en verkrijgen van inzicht.

 

 

“De interactie met de groep en de bijdragen van de moderatoren zetten aan tot nadenken buiten de ‘normale’ kaders. Voro mij heeft de Reflectietafel gezorgd voor verdere persoonlijke ontwikkeling, waardevolle contacten en een aantal keren écht de tijd om te reflecteren en feedback te ontvangen. Dit op een manier, waar in de normale werkelijkheid veel te weinig ruimte voor is. ”

 

Erik Molenschot

Managing partner Triple | Sourcing Group

Praktische informatie

Investering

Kosten voor deelname: € 3.750, exclusief arrangementskosten en BTW.

Arrangementskosten: € 700*

*Het arrangement omvat koffie, thee, diners en de verzorging op locatie.

Fiscale aftrek voor studiekosten & rentevrije financieringsregeling

Je kunt als zelfstandig ondernemer of als werknemer altijd gebruik maken van de persoonsgebonden aftrek of de fiscale aftrek voor studiekosten. Dit houdt in dat de kosten van scholing, met inachtneming van een drempel op je inkomen, in mindering gebracht kunnen worden. Daarnaast biedt Wagner de mogelijkheid een financieringsregeling, vrij van renteheffing, af te sluiten.  

 

“Met veel plezier kijk ik terug op de Reflectietafel. Een uitdagend en inspirerend programma met collega’s uit volstrekt andere branches met allemaal eenzelfde drijfveer om mee te doen: in een vertrouwelijke sfeer ‘wicked problems’ met elkaar delen, meer inzicht krijg in jezelf en ontwikkeling van het eigen reflectievermogen. Dat laatste komt er meestal niet van in de hectische praktijk van alledag. Zeker bij mij niet. De bijeenkomsten waren voor mij een rustpunt, maar brachten mij ook leerpunten met betrekking tot mijn eigen duurzame inzetbaarheid. De door onszelf aangereikte inhoudelijke thema’s zoals nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, verrijkten de bijeenkomsten.”  

Drs. Rob Schuur

Voorzitter CvB Noorderpoort

Moderatoren

De ontmoetingen worden gefaciliteerd door de ervaren moderatoren Prof. drs. Philip Wagner en Prof. dr. Mr. Leo Witvliet. De moderatoren werken vanuit de grondhouding van ‘appreciative inquiry’. Er is volop ruimte voor inbreng van thema’s die je bezighouden. Daardoor kun je mogelijk aanvullend een inleider ontmoeten die zorgt voor inspiratie op het thema dat tijdens de desbetreffende ontmoeting centraal staat.

 

“Het bespreken van de persoonlijke vraagstukken van de deelnemers is zeer leerzaam, ook voor mijn denkproces. Het praten over mijn eigen vraagstuk heb ik als verrijkend, maar confronterend ervaren. Er wordt niet zomaar mee gegaan met je eigen opvattingen. Er wordt goed doorgevraagd en er worden andere gezichtspunten getoond. De bespiegelingen van de begeleiders rondom de door onszelf gekozen onderwerpen waren voor mij een ‘feestje’. Uiteenlopende thema’s werden inspirerend en vanuit diverse richtingen besproken, met daardoor voor mij een hoog effectief leergehalte.”  

Hans Hubers

Directeur strategie en innovatie, ANWB

Accreditatie

Wagner is een door de Rijksoverheid erkende instelling voor Hoger Onderwijs. De instellingscode (BRIN-nummer) is 30PH.

PE-punten

De Permanente Educatie punten die behaald worden met de Governance Opleiding voor Commissarissen & Bestuurders worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname levert 28,5 PE-punten op bij erkenning door de beroepsgroep.

Specifieke PE-doelgroepen zijn: registeraccountants (interne/externe, MKB, overheids-, in business), financiële professionals, advocaten, notarissen, bestuurders van woningcorporaties, commissarissen met een PE verplichting vanuit de VTW en external auditors.

Wagner voldoet aan de voorwaarden die Aedes, KNB, NBA, NOB, RB en VTW stellen aan de toekenning van PE-punten.

 

“Nieuw inzichten. Reflectie op eigen handelen. Reflectie op groepsdynamiek. En handvatten om daar mee om te gaan: het kwam allemaal aan bod. Door de diversiteit in de groep, de ingebrachte thema’s en de goede gespreksleiding was elke bijeenkomst leerzaam. Het is een cadeau aan jezelf om bewust tijd te nemen voor reflectie en leren reflecteren in een agenda die overvol is. Het is ook een cadeau aan omgeving omdat het een positieve invloed op de invulling van je werkzaamheden. In feite kan geen bestuurder, ondernemer of leidinggevende zonder. Een aanrader!”

 

Marinka Lipsius

Boardroom advisor bij ML&P, auteur en spreker over moedig en moreel leiderschap

Vraag nu de online brochure aan!

 • Binnen enkele ogenblikken in je mail.
 • Uitgebreide informatie over de opleiding.
 • Op je gemak doorlezen wat onze opleiding zo bijzonder maakt.

Brochure aanvragen

Stel je vraag!
We streven ernaar je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. Toch liever bellen? +31 (0)85 – 016 13 00.

Gesprekspartner
Jorinde Kelder

06 - 11 33 40 18
jorinde@wagner.nl

Bekijk profiel

Accreditaties

pe algemeen logo

PE

logo cedeo

CEDEO

logo aedes

Aedes

knb logo

KNB

logo nba pe

NBA

nob logo

NOB

rb logo

RB

vtw logo

VTW

Waarom kiezen voor Wagner?

 • 28,5 PE-punten
 • Lerend netwerk
 • Appreciative inquiry methodiek

checkOnafhankelijk en internationaal georiënteerd  checkSinds 1985checkTrusted advisorcheckRijkserkende instelling voor Hoger OnderwijscheckMeer dan 15 erkenningen