Gezondheid wordt ook voor de sport een belangrijke focus

Prof. drs. Philip Wagner over de Executive MBA Sport & Health

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Tijdens een alumnibijeenkomst op Papendal maakte prof. drs. Philip Wagner bekend dat de Executive MBA Sport Management voortaan verder gaat als Executive MBA Sports & Health. Met deze wijziging speelt Wagner met de geaccrediteerde MBA in op de maatschappelijke aandacht voor vitaliteit en gezondheid. Philip Wagner benadrukt dat deze verandering geen revolutie is. “Deze wijziging is het sluitstuk van een evolutionaire ontwikkeling binnen onze opleiding.”

Toen opleidingsinstituut Wagner begin jaren negentig de Executive MBA Sport Management begon, was dat vooral een opleiding voor de georganiseerde sport. “Zeg maar de mensen in een trainingspak die een pak aan moesten. Die verticale kolom in de sport bestaat niet meer. Dat is niet alleen in Nederland maar dat zie je mondiaal. Wij merken dat omdat we een breed profiel hebben. We zagen dat bijvoorbeeld doordat we veel zij-instromers hadden: mensen die bij een bank hadden gewerkt en dachten: ik wil iets doen wat ik echt leuk vind. Zij stromen van buiten naar binnen in de sport”, zegt Philip Wagner.

Tweetrapsraket

Dat sluit volgens Wagner ook aan op de ontwikkeling in de sport dat bij topfuncties niet alleen meer een sportachtergrond wordt gevraagd. “We hebben ook gemerkt dat mensen die de opleiding gaan doen, wat toch een forse investering vraagt, ook voor hun inzetbaarheid niet meer afhankelijk willen zijn van de sport.” Die ontwikkeling vormt de basis voor de omvorming van de opleiding, wat in een tweetrapsraket is gegaan. Allereerst werd de opleiding op verzoek van Wagner door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) erkend als algemene bedrijfskundige MBA.

De tweede stap was het claimen van het domein om de MBA onderscheidend mee te maken. “We zijn gaan nadenken wat bij onze genen past. Vanuit het veld kwamen we toen al snel op health uit.” Daarmee doelt hij niet zo zeer op de gezondheidszorg maar een bredere ontwikkeling. “Op het moment dat wij een verandering aanbrengen in een geaccrediteerde opleiding of programma dan moet je vooral kijken naar fundamentele ontwikkelingen en niet naar trends.” Die fundamentele ontwikkeling zit in de dubbele vergrijzing die de wereld te wachten staat, legt de econoom uit. “De komende jaren zal de bevolkingsgroei afnemen. Dat heeft twee effecten: door de groeiende welvaart worden minder kinderen geboren en worden mensen ouder. Daardoor zal de gemiddelde leeftijd ook stijgen.”

“Ik zie dit ook als een nieuwe uitdaging. Net als toen we met Sport Management begonnen. Ik heb het gevoel dat we vol aan het begin van een nieuwe golf staan”

Philip Wagner

Algemeen directeur Wagner Group

Gezondheidsbesef

Behalve meer aandacht voor gezondheidszorg zal die hogere levensverwachting mondiaal ook zorgen voor een ander vraagstuk. “Natuurlijk zal er een enorme innovatie in de zorg gaan komen, maar dat is het paard achter de wagen spannen. Wel een noodzakelijk paard. Je moet meer toe naar een gezondheidsbesef waarin mensen zichzelf gezond houden. Wij koppelen de tweevoudige vergrijzing zo aan een ander begrip van gezondheid.” Met de stijgende zorgkosten zal het thema vitaliteit ook extra van belang zijn. Binnen de Executive MBA kwam gezonde leefstijl al voorbij door de achtergrond van deelnemers en hun afstudeerscripties. Een goed voorbeeld daarvan noemt Wagner de thesis van Bob de Dood die vorig jaar onderzoek deed naar het terugdringen van de zorgkosten door via huisartsen een actieve leefstijl te promoten.

Andere focus

De verandering van de opleidingstitel bekrachtigd ook een andere verschuiving in het werkveld van de alumni van de MBA. “Het gaat niet alleen meer om management, maar ook om leiderschap en ondernemerschap. Dat is een ontwikkeling die zich bij ons de laatste vijf jaar al heeft ingezet. Het is dus geen revolutie.” De inhoud van de Executive MBA Sports & Health gaat ook niet volledig op zijn kop ten opzichte van voorgaande jaren. “75 procent van het curriculum blijft overeind. Wat verandert is de focus waarmee we dat doen: die was sport en die blijft sport, want dat is binnen de wereld van gezondheid en vitaliteit ook een belangrijke motor. De toepassing van die focus wordt anders. Aan de bestaande bezoeken voegen we nu gastsprekers en excursies in de gezondheid en nieuw ondernemerschap toe. Het wordt zo een opleiding met een nog rijkere praktijk oriëntatie.”

De verandering die al langer geleden is ingezet en nu met de accreditatie is bezegeld, geeft Wagner zelf veel motivatie. “Wat mij enthousiast maakt is dat het past bij de genen van ons instituut. Tegelijkertijd sluiten we aan bij een fundamentele maatschappelijke beweging. Je ziet overal dat gezondheid de belangrijke trend voor de sport wordt. Ik zie dit ook als een nieuwe uitdaging. Eigenlijk dezelfde uitdaging als toen we met Sport Management begonnen. Ik heb het gevoel dat we vol aan het begin van een nieuwe golf staan.”

Meer informatie over de Executive MBA Sports & Health

Waarom kiezen voor Wagner?

  • Onafhankelijk en internationaal georiënteerd
  • Wereldwijde academische partners
  • Sinds 1985
  • Trusted advisor
  • Meer dan 15 erkenningen
  • Rijkserkende instelling voor Hoger Onderwijs

Maak je wereld groter. Je ontmoet bij ons academische kennis. Inspirerende praktijkverhalen. Geaccrediteerde topopleidingen. En misschien wel relaties voor het leven.

Lees meer over Wagner

 

checkOnafhankelijk en internationaal georiënteerd  checkSinds 1985checkTrusted advisorcheckRijkserkende instelling voor Hoger OnderwijscheckMeer dan 15 erkenningen